Ha bárkit megkérdezünk, hogy “Ti mit szoktatok enni szilveszterkor?”, akkor valószínűleg nem kell nagy meglepetésre számítani a válaszában. “Virsli éjfélkor”, “nálunk a töltöttkáposzta, ami nem maradhat ki” vagy “ már jó előre beáztatjuk a lencsét”, esetleg “ha újév, akkor kocsonya, soha máskor meg nem enném, de ilyenkor kötelező!”. Azonban mi kíváncsiak voltunk, hogy a “klasszikus” fogásokon kívül mi az, ami még hagyományosan az asztalra kerülhet az év utolsó napján. Kutakodtunk a hazai és a nemzetközi gasztronómiában egyaránt és a következő étkek kerültek a virtuális étlapunkra.
Ha már ragaszkodunk a klasszikusokhoz, akkor igazi felüdülést hozhat, ha kicsit variáljuk a fogásokat. A virslis táska a klasszikus virsli szuper alternatívája lehet és ha vendégeket vársz, akkor nincs ennél jobb fogadó falatka. Az elkészítése gyors és egyszerű, oh és remekül szívja fel az alkoholt is, ami szintén hasznos lehet a hosszú szilveszteri estéken.
Ha hidegétellel fogadnád a barátokat, akkor a kaszinótojás lesz a tuti befutó. Franciasaláta ágyon vagy sonka tekercseken tálalva igazi ínyencség, az elkészítése mégis gyors és könnyű. Ha azt akarod, hogy a vendégek elámuljanak már az érkezéskor, akkor fordíts extra gondot a tálalásra és a siker garantált lesz.
A vega ételek nagyon egészségesek és egyre divatosabbak is napjainkban, Amerikában pedig nagy népszerűségnek örvendenek a húsmentes előételek. A Burschetta az az ételkülönlegesség, amiből nagy mennyiség készíthető gyorsan, de mivel nem terjedt még el széleskörben az itthoni konyhákban, ezért mindig hálás a fogadtatása. Az elkészítése igazán egyszerű, csupán paradicsomra, olivaolajra és bazsalikomra lesz szükséged hozzá. A másik jolly joker, ha ezen a területen keresgélsz, a sajttal töltött sült gomba. Amit könnyen a saját és a vendégek ízlésére szabhatsz. Ha ezekkel a fogásokkal fogadod őket, nem is egy házibuliban, hanem egy előkelő étteremben fogják magukat érezni.
Az édesszájuaknak pedig kedvezz szilveszteri fánkkal. Ez a világ egyik legelterjedtebb étele az óév utolsó napján. A görögök érmét, a svédek pedig mandulát rejtenek a tésztájába, a babona szerint, aki megleli az extra hozzávalót az biztosan szerencsés lesz a következő évben.
Egy másik, amerikai gyökerekkel rendelkező, de nálunk is egyre népszerűbb appetizer, a pizzás csiga. Ami laktató, finom és egyszerűen letehetetlen, úgyhogy ha olyan helyre hívnak, ahol ez az étel is a menün szerepel, akkor érkezz időben, mert ki tudja mikor fogy el? 🙂