
A hagyományok szerint rendkívüli jelentősége van annak, mit eszük és teszünk az újév első napján.
A lencsefőzelék fogyasztása az újév első napján az egyik legelterjedtebb szokás hazánkban. Az apró lencse minden egyes szeme egy-egy pénzdarabot szimbolizál. Aki az újév első napján lencsét eszik, annak a pénztárcája egész évben tele lesz. Azt már azonban kevesebben tudják, hogy a szerencse csak akkor áll mellénk, ha pontban éjfélkor kerül a főzelék az asztalra. Így ha esetleg nem otthon ér minket az éjfél, már jó előre egy tál lencsét ki kell készíteni a konyhapultra vagy étkezőbe főzött formában, hogy gondoskodjunk a következő évi anyagi bőségünkről. Egy kis marék nyers lencsét érdemes a zsebünkbe is tenni, ezzel is elősegítve az újévi bőséges pénz áldást.
Valamint a hagyományok szerint nem csak pénzt, de szépséget is hoz. Ennek van némi valóságalapja, hiszen tápanyag gazdag étel, rendkívül jótékony hatást gyakorol szervezetünkre.
A lencseevéshez társul még egy nagyon kedves népi hagyomány. A lencsefőzelék készítésekor egy mandulaszemet is elrejtenek az ételben. Az a hajadon lány vagy legény, aki a tányérjában megtalálja a mandulaszemet, az még abban az évben megházasodik.
Bizonyos tájegységek hagyománya szerint a lencse mellett babot, rizst és más, apró szemű zöldséget is lehet készíteni az ünnep alkalmával, de a lencse az egyik legszélesebb körben elterjedt étel, amit a legszívesebben fogyasztunk akár egy fergeteges szilveszteri buli másnapján is.